alt

Brand papierrecycling Veerplaat Dordrecht

De brand die in de avond en nacht van 1 april 2019 heeft gewoed bij Peute Papierrecycling BV aan de Veerplaat in Dordrecht is geblust. Een loods met daarin enkele honderden tonnen bulkpapier dienen als verloren te worden beschouwd. De brandweer heeft het terrein overgedragen aan de eigenaar voor de verdere opruim werkzaamheden. De brandweer is vannacht en vandaag de hele dag druk bezig geweest met het (na)blussen van de brand in de papierbulken. Tijdens het nablussen is de rook bij vlagen nog toegenomen. Hierbij heeft de brandweer de rookontwikkeling continue in de gaten gehouden. Met hulp van de regen die in de middag is gevallen nam de overlast van rook en de verspreiding van de roetdeeltjes verder af. Het advies om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen is niet meer van kracht. Naast deze blog is een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden opgesteld dat u hier kunt vinden. Vindt u hier niet wat u zoekt? Dan kunt u woensdag 3 april 2019 vanaf 08.00 uur bellen naar de gemeente Dordrecht, 14078.

Updates

Nadat de gecoördineerde incident bestrijding van de hulpdiensten dinsdagochtend is afgeschaald is de brandweer nog tot het eind van dinsdagmiddag bezig geweest met nablus werkzaamheden. Bij de zeer grote brand is 1 loods verloren gegaan en was er ruim 1000 ton aan bulkpapier betrokken. Rond 16.00 uur is het terrein terug overgedragen aan de eigenaar voor de verdere opruiming.
De meetploegen van de brandweer  en de DCMR houden er rekening mee dat de rook- en roetdeeltjes over een flink gebied verspreid zijn. Dit gebied is rood gearceerd op bijgevoegd kaartje. Dit verspreidingsgebied blijkt bij daglicht iets groter dan in de nacht van maandag op dinsdag is gecommuniceerd. klik op de foto voor een vergroting en betere versie
We krijgen veel berichten dat mensen roetdeeltjes aantreffen in bijvoorbeeld hun tuin. De meetploegen van de brandweer treffen tot nu toe alleen verbrand papier aan. Wij adviseren u om deze deeltjes, eventueel met handschoenen, op te rapen en in de prullenbak te doen. Was hierna uw handen. Of spoel de deeltjes met water weg. Vanuit het brandweeractiecentrum wordt de roetverspreiding in beeld gebracht.
De brandweer controleert vannacht de brand. Vannacht blijft er sprake van rookoverlast. Het advies blijft om bij overlast ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. Vannacht zal er waarschijnlijk nog extra materieel waaronder hoogwerkers aangevoerd worden. Het nablussen zal voor de veiligheid van de hulpdiensten bij daglicht plaatsvinden. Tijdens het nablussen neemt de rook waarschijnlijk toe. Waarnemers van de brandweer zijn ter plaatse om de rookontwikkeling te volgen. Blijf onze kanalen volgen voor updates.
De rook die vrij is gekomen bij de brand bij Peute Recycling in Dordrecht is richting Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Barendrecht getrokken. De meldkamer van de DCMR heeft klachten over rookoverlast gekregen tot in het botlekgebied. Uit de rook zijn roetdeeltjes komen dwarrelen. Op basis van waarnemingen van de brandweer en meldingen bij milieudienst en de hulpdiensten is het in bijgaand kaartje een verwacht verspreidingsgebied weergegeven. Bij daglicht kan dit gebied nog aangepast worden. Het verspreidingsgebied is opgedeeld in twee delen, omdat de wind tijdens de brand is gedraaid en de grootte van de vuurhaard ook heeft gevarieerd.
We krijgen vragen waarom er bij het uitbreken van de brand geen NL Alert is uitgegaan. Een NL Alert wordt ingezet als acuut handelen vereist is, en/of er sprake is van fysieke bedreiging en/of grote maatschappelijke onrust. Onze inschatting was dat hier in dit geval geen sprake van was. Daarom is er niet gekozen om een NL Alert te versturen.
Het riool ter plaatse is afgesloten, het bluswater wordt opgevangen. Van de rook worden doorlopend metingen verricht. Het advies blijft: Heeft u overlast van de rook? Sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit.
We hebben een lijst met vragen en antwoorden geplaatst. Deze vindt u op https://www.zhzveilig.nl/rook/veelgestelde-vragen-brand-peute-papierrecycling-maandagavond-1-april/
We krijgen berichten dat mensen roetdeeltjes aantreffen in bijvoorbeeld hun tuin. De meetploegen van de brandweer treffen tot nu toe alleen verbrand papier aan. Wij adviseren u toch deze deeltjes niet met blote handen aan te raken. Morgenochtend komen we met een advies hoe u met deze deeltjes om moet gaan. Dan kunt u bij daglicht de beste maatregelen nemen.
Er is grote inzet van brandweermaterieel. Inmiddels zijn 12 tankautospuiten ingezet, er staan 2 hoogwerkers opgesteld, de blusboot is aanwezig, 2 schuimblusvoertuigen en 2 grote pompen. Vanuit andere plaatsen wordt bezetting van materieel in onze regio gegarandeerd.
Een politiehelikopter is aanwezig en brengt de brand van bovenaf met onder andere een warmtebeeldcamera in beeld.
De meetploegen meten onder andere bij de gevangenis die in de rook ligt. Daar is de ventilatie uitgeschakeld. Ook in Zwijndrecht wordt een meetploeg ingezet.
Om de rookverspreiding in kaart te brengen zijn drie meetploegen gealarmeerd. Om de effecten van de rookverspreiding en de uit de rook vallende roetdeeltjes goed te bestrijden is coördinatiealarm GRIP 2 afgekondigd. Er zijn veel kijkers bij de brand. Geef de hulpdiensten de ruimte!
Om extra water bij de brand te krijgen is een aantal grote brandweerpompen opgeroepen uit omliggende plaatsen. Ook de blusboot komt ter plaatse. De rookkolom is in omgeving goed te zien. Kom niet ter plaatse kijken! Dan kunnen de hulpdiensten beter hun werk doen.
Om de verspreiding van de rook te onderzoeken, is een meetploeg gealarmeerd. Voor afstemming tussen de hulpdiensten is coördinatiealarm GRIP 1 afgekondigd.