alt

Brand woonboerderij Hoornaar

maandagochtend rond 9.30 uur is brand gemeld in de rieten kap van een woonboerderij aan de Dorpsweg in Hoornaar. De brand is uitslaand, er zijn veel eenheden onderweg. De Dorpsweg is afgesloten.

Updates

Brandweer heeft sein ‘brand meester’ gegeven en er wordt afgeschaald. Op dit moment is er bijstand van een sloopkraan voor de laatste bluswerkzaamheden. Door de brand zijn er in de omgeving, naast rook, ook rietdeeltjes vrijgekomen die in de omgeving ronddartelen en neervallen. Deze kunnen met water weggespoeld worden. Er zijn geen gewonden. Stichting Salvage ontfermt zich over de bewoners.
Stedin is ter plaatse in verband met de stroomuitval. Er wordt gewerkt aan een oplossing.
In een deel van Hoornaar is er sprake van stroomuitval. Het is op dit moment nog niet duidelijk of dit een gevolg is van de brand. Stedin is aanrijdend en gaan bekijken hoe de stroomvoorziening weer kan worden hersteld.
De woning is niet meer te redden en zal gecontroleerd uitbranden. Dit gaat gepaard met hevige rookontwikkeling en trekt richting het noordwesten. Advies voor omwonenden: ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit. We verwachten dat dit nog enkele uren gaat duren.
De brand is dusdanig uitgebreid dat inzet van de rietenkapbrandbestrijdingsteams niet meer effectief zal zijn. De brand wordt van buitenaf bestreden. Rook trekt over het dorp. Heeft u overlast: ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit. Rook is nooit goed voor de gezondheid.
Om de brand in de rieten kap te bestrijden is ook een rietenkapbrandbestrijdingsteam uit de veiligheidsregio Utrecht onderweg.