Rook in schroothoop Zeehaven Dordrecht
Er is brand in een schroothoop bij een bedrijf aan de Zeehaven in Dordrecht. Er zijn stankklachten gemeld in het centrum van Dordrecht, maar mogelijk is er ook overlast in andere delen van Dordrecht en Zwijndrecht. Het terrein wordt volledig ontruimd. Heeft u stankoverlast? Sluit dan de ramen en deuren.
Updates
De brand in de schroothoop is onder controle. De brandweer blijft in samenwerking met het bedrijf de berg schroot uit elkaar halen en blussen. De verwachting is dat dit nog 1,5 uur (tot ongeveer 20.00 uur) duurt. Daarna volgt overdracht naar het bedrijf. Een groot deel van de hulpverleners kan retour naar de kazernes.
De hoeveelheid rook is sterk afgenomen. Omdat we veel bluswater gebruiken loopt een deel van het bluswater de kade af en de haven in. Rijkswaterstaat plaatst een scherm in het water om de verspreiding van vervuild water te beperken.
De schroothoop is zover uit elkaar getrokken dat blussen met meer water nut heeft. De blusboot is ingezet.
De rook heeft een wat zure lucht, die het gevolg is van verbrandend plastic in de schroothoop. Door de harde en wat variërende wind wordt de rook sterk verdund en is deze geur in een groot gebied te ruiken. 5 meetploegen meten, op het moment van schrijven: 2 in Zwijndrecht, 1 in het centrum van Dordrecht, en 1 nabij de brand. 1 meetploeg meet op de Mijlweg. De plek van de meetploegen varieert.
De berg schroot wordt met een kraan uit elkaar getrokken. Als er een schep schroot uit de berg wordt geschept komt de brand aan de oppervlakte en kan er geblust worden. Bij blussen komt er extra witte rook vrij. Zo wordt de brand stapje voor stapje aangepakt. Een 4e en een 5e meetploeg zijn opgeroepen om de rookoverlast in kaart te brengen.
Het verkeer dat op de A16 rijdt heeft rookoverlast. Om het verkeer veilig door de rook te leiden is de snelheid op de A16 door Rijkswaterstaat teruggebracht naar 70km/uur.
Om de verspreiding van de rook in kaart te brengen zijn drie meetploegen gealarmeerd. De brandweer verwacht uren bezig te zijn om de brand uit te krijgen. Overlast? ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.
Door de harde wind blijft de rook laag bij de grond hangen. Dit zorgt voor extra overlast. Het is nog onbekend hoe lang het blussen gaat duren - dit is in dit soort gevallen vaak een tijdrovende klus. Heeft u overlast? Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Rook is nooit gezond.