alt

Rookoverlast brand houthandel Lekkerkerk

Vanmorgen vroeg is de brandweer van Hollands Midden gealarmeerd voor een brand in een houthandel binnen een bedrijfsverzamelgebouw. De brandweer heeft direct opgeschaald en bestrijdt de brand met veel materieel. Bij deze brand komt veel rook vrij. De rookpluim is zichtbaar in de wijde omgeving. De rook kan hinder en overlast veroorzaken in de wijde omgeving, zo ook in de Alblasserwaard. Daarom is er een NL-Alert verzonden voor Lekkerkerk en omstreken, met de boodschap "ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkeling door grote brand in bedrijfsverzamelgebouw". Meetploegen meten in de omgeving van Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland.

Updates

In Lekkerkerk is het sein brand meester inmiddels gegeven. Wel zal de brandweer nog enige uren aan het nablussen zijn waarbij enige rook kan vrijkomen. Dit bericht zal ook via NL-Alert in hetzelfde verzendgebied als eerder vandaag worden gedeeld Helaas is er veel schade en moet een deel van het bedrijfsverzamelgebouw als verloren worden beschouwd. Voor direct betrokken ondernemers is in samenwerking met Stichting Salvage en de gemeente Krimpenerwaard een besloten bijeenkomst georganiseerd. Voor onze regio stopt hiermee de berichtgeving. Voor informatie verwijzen wij u naar de de website van Veiligheidsregio Hollands-Midden.
In Lekkerkerk krijgt de brandweer de brand in het bedrijfsverzamelgebouw onder controle. Daarmee is het risico op overslag naar andere panden ook afgenomen en zal er worden overgegaan op nabluswerkzaamheden. De overlast van rook is voor onze regio verder afgenomen. Mochten er verbrandingsresten of roetdeeltjes zijn neergekomen op auto’s, fietsen, tuinmeubelen kunnen deze schoongemaakt worden met warm water en zeep. Het materiaal bij voorkeur wegspuiten, niet borstelen. Voer het water zo nodig af via een rioolputje. Heeft u een volkstuin of moestuin? Maak de gewassen volledig schoon. Lukt dit niet? Eet de gewassen dan niet op. Tuinpaden en terrassen kunnen worden schoongespoeld met water.
De brand duurt voort en is nog niet onder controle. Samen met de meetploegen van Hollands-Midden rijdt een meetploeg van brandweer ZHZ rond om de omgeving van Alblasserwaard te monitoren op eventuele effecten. Vooralsnog is er alleen nog hinder van de rooklucht en -geur. Er worden geen verhoogde waarden van gevaarlijke stoffen gemeten. Met het draaien van de wind naar meer oostelijke richting is de verwachting dat de zichtbaarheid van rook en de brandgeur in onze regio langzaam zal afnemen. Ook dit blijft de brandweer in ZHZ monitoren.
Bij de bestrijding van de brand probeert de brandweer de brand zo heet mogelijk te laten worden zodat de rook hoog stijgt en de omgeving er dus minder last van heeft. Dit betekent dat in de wijde omgeving de dikke zwarte rookkolom zichtbaar is. Mocht u gaan recreëren op deze zonnige dag, hou de windrichting in de gaten en vermijd het gebied waar de rook te ruiken is. Daarbij ook het verzoek om niet naar Lekkerkerk te gaan.
Met het draaien van de wind is de rook ook waarneembaar in Hedrik-Ido-Ambacht en Hoeksche Waard. De brand in het bedrijfsverzamelgebouw In Lekkerkerk duurt voort en wordt van buiten het pand naar binnen bestreden. Hierbij blijft rook vrijkomen die in de omgeving te zien en te ruiken zal zijn.
Naar aanleiding van de brand is in afstemming met de kerken in Lekkerkerk is besloten om de zondagsdiensten van de Evangelisatiekerk, Ichtuskerk en Grote Johannuskerk niet door te laten gaan. Gaat u deze zondagochtend naar buiten vermijd dan het gebied waar u rook kunt ruiken. Rook is altijd ongezond.
De brand bij de houthandel is voorlopig nog niet onder controle. De brandweer zet vol in op het voorkomen van uitbreiding en overslag. Hierbij blijft rook vrij komen. Door de veranderende windrichting kan er op verschillende plekken overlast van rook en stank zijn. Sluit zo nodig ramen en deuren en zet ventilatie uit.
Bij de brand in Lekkerkerk komt veel rook vrij. De rookpluim van de brand kan ook verbrandingsresten met zich meenemen en kunnen er verbrande deeltjes in de omgeving neerkomen. Zijn er verbrandingsresten neergekomen bij u in de tuin of op het erf? - Trek handschoenen aan voordat je zichtbare brokstukken opraapt. Raap het niet met blote handen op. Heb je het materiaal toch aangeraakt met blote handen? Was je handen grondig. - Gooi het materiaal weg in de afvalcontainer of een vuilniszak voor restafval. - Roetdeeltjes op auto’s, fietsen, tuinmeubelen etc. kun je schoonmaken met warm water en zeep. Je kan het materiaal wegspuiten, niet borstelen. Voer het water zo nodig af via een rioolputje.
Het uitzendgebied van een NL-Alert betreft ook gemeenten in onze regio. Volg de aanwijzingen op als u rook ruikt en/of ziet. Onze meetploeg is de situatie in de Alblasserwaard aan het monitoren. Bij overlast is het altijd goed om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten.