alt

Stroomstoring bij Chemours in Dordrecht

Vanochtend was er een stroomstoring in de regio Dordrecht. Hierdoor gingen bij Chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg de veiligheidssystemen in werking en werd de fabriek stilgelegd. Dit zorgde korte tijd voor meer uitstoot dan normaal.

Updates

We geven u graag nog wat extra informatie over de uitstoot die plaatsvond tijdens het incident van gisteren: De betrokken stoffen zijn zoutzuur (HCl), tetrafluorethyleen (TFE) en hexafluorpropyleen (HFP). De laatste twee zijn PFAS. Volgens Chemours zijn deze twee stoffen gisteren niet buiten het eigen terrein gekomen. Er bestond een mogelijkheid dat er zoutzuur buiten het terrein was gekomen. Daarop heeft de Veiligheidsregio ZHZ metingen verricht op de aanwezigheid van zoutzuur in de omgeving. Daarbij zijn geen afwijkende waarden gemeten. De DCMR Milieudienst Rijnmond doet onderzoek naar het voorval.
Correctie op eerdere berichtgeving. Tijdens het incident was er korte tijd extra uitstoot van PFAS-houdende stoffen.
De brandweer heeft direct metingen verricht in de omgeving rondom Chemours. Daarbij zijn geen afwijkende waarden gemeten. De situatie bij het bedrijf is onder controle.
Er zijn geen PFAS-houdende stoffen bij het incident betrokken.